BLOG

Top 10 fouten in je btw-aangifte

De btw-aangifte kan je zelf maar let op de veel gemaakte fouten

Top 10 fouten in je btw-aangifte

Of je de boekhouding nu zelf doet of door de beste boekhouder of duurste accountant laat doen, boekhouden is geen exacte wetenschap en er kunnen altijd foutjes insluipen. De meeste fouten zijn eenvoudig te voorkomen. We adviseren je de boekhouding te controleren voordat je de btw-aangifte doet en afsluit in boekhoudprogramma Jortt op de 10 meest gemaakte fouten in de btw-aangifte.

Veelgemaakte fouten in de btw-aangifte

  1. Btw geboekt op bankkosten en rente Iedere ondernemer met een zakelijke rekening verwerkt bankkosten. Banken zijn vrijgesteld van btw. Banken berekenen dan ook geen btw over de bankkosten en rente.
  2. Btw geboekt op belastingen Op belastingen zit geen btw. Dus over wegenbelasting, sociale lasten, dividendbelasting en gemeentelijke belastingen/ vergunningen wordt geen btw berekend.
  3. Btw geboekt op Kamer van Koophandel kosten Het is waarschijnlijk de eerste boeking die je maakt in boekhoudprogramma Jortt. De kosten van de inschrijving en je uittreksel zijn vrijgesteld van btw.
  4. Brandstofkosten van je privé-auto geboekt Wanneer je een privé-auto zakelijk gebruikt, mag je wel een kilometervergoeding rekenen maar de brandstofkosten zijn echt privékosten. De kilometervergoeding boek je zo: kilometervergoeding boeken. De btw over het zakelijk gebruik van je autokosten mag je wel verrekenen, dat doe je zo: zakelijk gebruik btw privéauto boeken.
  5. Buitenlandse betaalde btw in Nederland terugvragen Heb je een bonnetje uit het buitenland waarop buitenlandse btw staat? Dan mag je deze niet terugvorderen in Nederland. Je geeft bij de boeking aan 'Leverancier binnen/buiten de EU'. De buitenlandse btw wordt dan geboekt als kosten. Deze btw mag je wel terugvragen in het land waar je deze hebt betaald. Maar voor kleine bedragen is dit meer moeite dan het je aan geld oplevert.
  6. Btw geboekt op zakelijke lunches of diners Op een zakelijke lunch of diner mag je geen btw terugvragen. Sterker nog, 20% van de kosten mag je niet eens boeken als kosten. Een lunch- of dinerbon boek je zo in boekhoudprogramma Jortt: lunch of dinerbon boeken.
  7. Btw geboekt op verzekeringen Op verzekeringen zit geen btw, maar assurantiebelasting. Voor het vergroten van de verwarring heeft de Belastingdienst de assurantiebelasting sinds 2013 net als de btw op 21% gezet. Assurantiebelasting is dus geen btw. Je voert de kosten voor je verzekering dan ook op zonder btw (vrijgesteld).
  8. Btw geboekt op portokosten De meeste diensten van PostNL zijn vrijgesteld van btw. Bij andere postaanbieders kan er btw worden berekend. Controleer dan altijd je bon of factuur voor het juiste btw-bedrag.
  9. Btw geboekt op parkeerbelasting (parkeren op straat) Wanneer je gebruik maakt van een openbare parkeerplaats en daarvoor een kaartje koopt, betaal je parkeerbelasting en die belasting is vrijgesteld van btw. Voor parkeren op een privéparkeerplek (Q-park, etc.) betaal je wel 21% btw. Gebruik je een parkeerdienst zoals Yellowbrick? Dan betaal je ook btw over de geleverde dienst van de parkeerdienst. Controleer dan altijd de factuur voor de juiste btw.
  10. Te veel kleineondernemersregeling vorderen De kleineondernemersregeling kan je btw over een jaar tot € 0 btw terugbrengen en kan de btw nooit uit laten komen op een negatief bedrag. Dus je kan met deze regeling nooit meer btw ontvangen dan je betaald hebt.

Twijfel je?

Wanneer je niet weet of er btw op een bon zit, controleer dan je factuur of bon. Daar staat voor iedere situatie het antwoord op. Boekhouden is namelijk echt niet zo moeilijk ;-)

www.jortt.nl

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.