Premie Whk voor medewerkers

Als werkgever ben je verplicht werknemersverzekeringen te betalen. Er is hierop een enkele uitzondering: het is namelijk toegestaan om een deel van de Whk-premie op de medewerker te verhalen. Je geeft dit aan op de loonstrook als ‘premie Whk’. Dit deel mag niet meer dan 50% van de WGA-premie zijn. Veel werkgevers bespreken een dergelijke beslissing eerst met een medewerkersvertegenwoordiging, zoals de Ondernemingsraad. Voor de Ziektewet is het niet toegestaan om een premie Whk-bijdrage van de medewerker te vragen.

Instellingen Verhaal WGA-premie

De WGA-premie is een Algemene instelling voor alle werknemers.

  1. Ga naar Instellingen > Salarisadministratie
  2. Ga naar: Verhaal WGA-premie
  3. Kies Ja (standaard is Nee)
  4. Vul het percentage in (0% tot 50%), standaard is 50%
Verhaal WGA Premie

Wat is de premie Whk?

De Whk-beschikking heeft betrekking op de uitkeringen van (ex-)medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan en/of in de WGA terechtkomen. Deze uitkeringen worden aan jou als werkgever toegerekend via de jaarlijkse Whk-premie.

Langdurig zieke medewerkers

Wanneer je als werkgever te maken krijgt met een langdurig zieke of arbeidsongeschikte (ex-)medewerker, is dit vervelend voor alle partijen. Na een periode van 104 weken waarin loondoorbetaling verplicht is, kan de medewerker mogelijk in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Deze uitkering is onderverdeeld in twee categorieën:

  • de IVA-uitkering
  • de WGA-uitkering

Welke uitkering van toepassing is op jouw medewerker, heeft directe gevolgen voor jouw financiële lasten. Waar een IVA-uitkering wordt betaald vanuit het Arbeidsongeschiktheidsfonds, wordt de WGA-uitkering doorbelast aan de (ex-)werkgever via de gedifferentieerde premie Whk.

Gedifferentieerde premie Whk

De Whk-premie wordt voor iedere werkgever apart vastgesteld en bestaat uit twee premiecomponenten: de gedifferentieerde premie WGA en de gedifferentieerde premie Ziektewet (ZW). Voor de berekening van de premie gebruikt de Belastingdienst jaarlijks verschillende parameters:

  • Totale loonsom van de organisatie: bepaalt of een organisatie is ingedeeld als kleine, middelgrote of grote werkgever.
  • Uitbetaalde WGA- en ZW-uitkeringen: vormen de basis voor de twee componenten van de Whk-premie en zijn onderdeel van de individuele werkgeverspremie.
  • Sectorpremie: voor kleine en middelgrote werkgevers wordt de premie (deels) bepaald door de hoogte van de sectorpremie.

Begin december van ieder kalenderjaar ontvang je als werkgever van de Belastingdienst de Whk-beschikking. Hierin is de Whk-premie voor het komende jaar opgenomen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.