Bij de oprichting van een Besloten Vennootschap (bv) wordt een oprichtingsakte gemaakt waarin de statuten van de bv zijn opgenomen. In de statuten is naast de naam en vestigingsplaats ook opgenomen wie de aandeelhouders zijn, hoeveel aandelen er zijn en wat het aandelenkapitaal is. Dit aandelenkapitaal wordt als kapitaalstorting in de bv gestort. Dit wordt ook wel de formele kapitaalstorting genoemd.
Vindt deze kapitaalstorting niet of niet volledig plaats dan mag er geen dividend uitgekeerd worden, is er geen recht op deelnemingsvrijstelling en mogen de aandelen niet verkocht worden. Zorg daarom dat het aandelenkapitaal wordt volgestort.
Is het aandelenkapitaal volgestort en wordt er meer kapitaal in het bedrijf gestort door de eigenaren of door derden dan noemen we dit een agioreserve.
Een bv oprichten doe je bij de notaris. De notaris stelt een oprichtingsakte en statuten op en verzorgt meestal ook de inschrijving van de bv bij de Kamer van Koophandel.
In de oprichtingsakte staat het aandelenkapitaal van de bv. De aandeelhouder stort dit bedrag op de bankrekening van de bv.
Heb je een holding en een werkmaatschappij? Voor de holding ben jij als privépersoon de aandeelhouder en maak je het geld over vanaf je privébankrekening naar de holding.
Voor de werkmaatschappij is de holding de aandeelhouder. Je maakt geld over vanaf de bankrekening van de holding naar de werkmaatschappij.
De werkmaatschappij wordt ook wel deelneming genoemd.
Het aandelenkapitaal moet gestort worden in het jaar van oprichting. Is de bankrekening van de holding en/ of werkmaatschappij nog niet actief in het jaar van oprichting? Volg dan de link bij Oprichting bv en storting aandelenkapitaal in ander jaar.
De aandeelhouder stort het aandelenkapitaal op de bankrekening van de bv. Dit geldt wanneer:
Wanneer de storting voor het aandelenkapitaal wordt bijgeschreven op de bankrekening van de bv, dan maak je hiervoor een boeking. De boeking voor de bijschrijving van het aandelenkapitaal in de holding is hetzelfde als de boeking voor de bijschrijving van het aandelenkapitaal in de werkmaatschappij.
Je boekt dit als volgt:
Heb jij een holding en een werkmaatschappij, dan is de werkmaatschappij een deelneming van de holding.
Maak in de holding eerst een deelneming aan bij Geldzaken via deelneming toevoegen
Vanaf de bankrekening van de holding maak je geld over naar de werkmaatschappij om het aandelenkapitaal vol te storten. In aandelenkapitaal boeken lees je hoe je de afschrijving van het aandelenkapitaal in de administratie van de holding boekt.
Stel dat de bv is opgericht op 18 december en dat de bankrekening pas met ingang van het nieuwe jaar beschikbaar is. Het aandelenkapitaal kan dan ook pas in het nieuwe jaar worden overgemaakt.
De aandeelhouder stort het aandelenkapitaal pas in het nieuwe jaar op de bankrekening van de bv. Dit geldt wanneer:
Is de holding de aandeelhouder? Maak dan in de werkmaatschappij eerst een rekening-courant aan met de holding via Geldzaken - Rekening-courant.
Als het aandelenkapitaal wordt gestort in het jaar nadat de bv is opgericht, dan maak je in het jaar van oprichting de volgende boeking. De boeking voor het te storten aandelenkapitaal in de holding is hetzelfde als de boeking voor het te storten aandelenkapitaal in de werkmaatschappij.
In het jaar dat het kapitaal wordt gestort, maak je een boeking van de bijschrijving van het gestort kapitaal op de bankrekening. De boeking voor de bijschrijving van het aandelenkapitaal in de holding is hetzelfde als de boeking voor de bijschrijving van het aandelenkapitaal in de werkmaatschappij.
Heeft de holding een deelneming (werkmaatschappij) en is de bankrekening van de deelneming pas beschikbaar in het jaar nadat de deelneming is opgericht? Maak in de holding eerst een rekening-courant met de deelneming aan via Geldzaken:
In het jaar van oprichting maak je de volgende boeking in de holding:
In het jaar dat je het kapitaal vanaf de bankrekening van de holding wordt overgemaakt naar de werkmaatschappij, maak je in de holding de volgende boeking:
Bestaat je bv al langer en ga je je administratie met Jortt voeren dan maak je een Beginbalans boeking voor je kapitaalstorting. Voer als datum de maand in voorafgaand aan je start met Jortt.
Is het aandelenkapitaal volgestort en wordt er meer kapitaal in het bedrijf gestort, dan noemen we dit geen kapitaalstorting meer. Wanneer er meer geld gestort wordt door de eigenaren of door derden dan bouwt je bedrijf een agioreserve op. Agio is dat wat er meer betaald wordt dan wat de aandelen waard zijn. Een agiostorting op aandelen moet formeel worden geregeld in het besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders.
Vaak moet een notaris dit vastleggen in een akte. Laat je hierover adviseren wanneer hier sprake van is.