Op de balans wordt aangegeven wat je nog aan btw moet betalen of nog tegoed hebt van de Belastingdienst. Dit bedrag hoort overeen te komen met wat er op je btw-aangifte staat van dezelfde periode. Op de eindbalans van bijvoorbeeld december 2024 staat dan precies het bedrag dat je in januari 2025 betaald hebt of teruggekregen hebt van de Belastingdienst. Soms komt dit bedrag niet overeen. Verschillende redenen kunnen hiervan de oorzaak zijn.
Een klein verschil van enkele euro’s kan ontstaan doordat elk kwartaal het te betalen of ontvangen btw bedrag wordt afgerond. Zo kan er per kwartaal een verschil van 2 euro ontstaan. Dit verschil is niet erg en het is handig om dit verschil af en toe te corrigeren. Lees hier hoe je dat doet: correctie btw.
Is het verschil groter dan enkele euro’s dan is er iets anders aan de hand. Jortt houdt op de btw-aangifte bij wat je aan btw moet betalen of terugkrijgt op basis van je gemaakte facturen en boekingen. Jortt weet ook wat je daadwerkelijk hebt betaald of teruggekregen in die periode, dit heb je immers geboekt op Betaalde/ontvangen btw. Betaal/ontvang je wat Jortt heeft aangegeven dat je moet betalen, dan klopt de btw precies. Heb je iets anders betaald of mist er een betaling in je administratie dan gaat er een verschil ontstaan in de btw. En dat verschil zie je terug op de balans.
Heb je een verschil check dan de volgende zaken:
Dien je de btw-aangifte te laat in en/of betaal je te laat dan berekent de Belastingdienst een boete. Deze boete komt bovenop het bedrag dat je moet betalen. De boete boek je apart op de categorie Kosten > Boetes en bekeuringen. Heb je een boete gekregen controleer dan of je deze zo hebt geboekt en pas indien nodig de boeking aan. Lees hoe je een boeking kan splitsen.
Als je boetes niet apart hebt geboekt in een jaar waarvan je je jaarrekening en aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting al hebt afgerond, dan moet je deze boekingen maken in het jaar dat je nog niet hebt afgerond.
Ben je overgestapt naar Jortt vanuit een ander pakket dan maak je een beginbalans voor de btw. Zo weet Jortt wat je nog aan btw moet betalen of terugkrijgt en sluit je je administratie aan voor de btw. Heb je deze beginbalans niet gemaakt en ga je btw betalen over een oud kwartaal, dan denkt Jortt dat je ten onrechte btw betaalt. Hij weet immers niet dat je nog btw moet betalen. Werk je vanaf de start van je bedrijf met Jortt dan hoef je deze check uiteraard niet te doen.
Ben je van een ander pakket overgestapt naar Jortt, kijk dan of je een beginbalans hebt gemaakt. Bekijk eerst wat je aan btw hebt betaald/ontvangen in de eerste periode dat je met Jortt werkte:
Check dan wat er op de balans staat:
Komen deze twee bedragen overeen dan komt je verschil in btw niet door een ontbrekende beginbalans. Klopt het bedrag niet, dan moet je alsnog een beginbalans maken.
Controleer of je al je betalingen/ontvangsten aan de Belastingdienst in Jortt hebt geboekt. Soms missen er betalingen/ontvangsten omdat je ze bijvoorbeeld via een privé rekening hebt betaald/ ontvangen of ze verkeerd geboekt hebt.
Controleer de betalingen/ontvangsten per periode:
Mis je betalingen/ontvangsten bedenk dan hoe je die betaald hebt. Wellicht met een privé rekening? Of check of je ze goed geboekt hebt door het bedrag dat je betaald/ontvangen hebt in de Vindbalk bovenin te typen.
Op de btw-aangifte vind je terug wat je in de betreffende periode had moeten betalen/ontvangen. Indien nodig kun je ook inloggen bij de Belastingdienst en daar opzoeken wat je in de betreffende periode hebt aangegeven. Vind je het bedrag en heb je het verkeerd geboekt, dan pas je de boeking aan.
Mis je betalingen omdat je de btw met een privé rekening hebt betaald/ontvangen dan maak je alsnog de boeking:
Als je betalingen mist in een jaar waarvan je je jaarrekening en aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting al hebt afgerond, dan moet je deze boekingen maken in het jaar dat je nog niet hebt afgerond.
Heb je btw teruggevraagd in een aangifte en heeft de Belastingdienst dit verrekend met te betalen inkomstenbelasting? Om de verrekende btw-teruggaaf in je boekhouding te verwerken maak je hier een boeking voor:
Heb je btw teruggevraagd in een aangifte en heeft de Belastingdienst dit verrekend met te betalen vennootschapsbelasting? Om de verrekende btw-teruggaaf in je boekhouding te verwerken maak je hier twee boekingen voor.
Boeking 1:
Boeking 2:
Heb je nog steeds een verschil in je btw dan komt dit verschil doordat je andere bedragen aan de Belastingdienst hebt betaald/ontvangen dan dat er in Jortt op je btw-paneel staan. Je controleert dit door per jaar de betaalde/ontvangen bedragen te vergelijken met de bedragen die op je btw-paneel staan.
Zorg dat je een btw periode altijd afsluit wanneer je aangifte doet, alleen zo kan Jortt eventuele veranderingen in de btw meenemen in een volgende periode. Heb je de btw perioden niet gesloten, sluit ze dan alsnog voor je het onderstaande controleert. Sluit je een periode dan worden ook alle voorgaande nog open btw perioden ook gesloten.
Bekijk de betalingen/ontvangsten per btw periode:
Bekijk wat je per btw periode moet betalen/ontvangen:
Zijn er verschillen dan raden we je aan een suppletie in te dienen over de perioden die verschillen. Het eventuele verschil betaal je bij, of ontvang je terug van de Belastingdienst.