Door een koppeling met je webshop wordt er een factuur aangemaakt in Jortt voor elke order in je webshop. Zo weet Jortt je omzet en hoeveel btw je daarover moet afdragen, in Nederland of in het buitenland. Na betaling van je klant via Mollie worden deze facturen automatisch op betaald gezet en worden de uitbetalingen en kosten van Mollie automatisch geboekt. Met Jortt Plus wordt ook het boeken van de kosten van je webshop geautomatiseerd. Onze boekhoudbot weet wat er gedaan moet worden en welke regels er van toepassing zijn. Je administratie wordt elke dag bijgewerkt en jij kunt je richten op je bedrijf.
Met een Jortt Plus abonnement worden je bij- en afschrijvingen automatisch door onze boekhoudbot geboekt. Doe het één keer voor en geef aan dat de boekhoudbot hem voortaan voor je mag maken. Vanaf nu hoef jij deze bij- en afschrijvingen niet meer zelf te boeken.
Nog geen Plus abonnement? Upgrade dan je Jortt abonnement via account upgraden.
Verkoop je via je webshop aan particulieren in andere landen binnen Europa voor meer dan € 10.000 en wil je via Jortt gebruik maken van het EU éénloketsysteem? Vink in Jortt aan Mijn bedrijf moet ook aangifte doen via het EU-btw éénloketsysteem. Doe dit bij Instellingen > Bedrijfsgegevens. Jortt maakt dan het rapport EU-btw éénloketsysteem aangifte voor je, waarmee je zelf de btw-aangifte doet voor de verkopen vanuit je webshop aan particulieren binnen Europa.
Koppel je webshop aan Jortt. Jortt werkt met diverse platforms samen. Gebruik je een platform waarmee we nog niet samenwerken dan kun je Webwinkelfacturen gebruiken of het APIcenter of zelf een koppeling bouwen. Jortt heeft hiervoor een API beschikbaar. Door de koppeling wordt er een factuur in Jortt aangemaakt voor elke order die iemand in je webshop plaatst. Zo komen precies de gegevens die je nodig hebt in Jortt: de klantgegevens, de opbrengsten en de btw die je hierover moet afdragen. Zo weet je zeker dat je administratie compleet is. Indien nodig kun je deze factuur via Jortt ook automatisch naar je klant versturen.
Via Webwinkelfacturen of het APIcenter kun je diverse webshops koppelen:
Maak een koppeling met Webwinkelfacturen of het APIcenter. Bij de koppeling geef je aan hoe de factuur in Jortt moet komen. Er zijn twee mogelijkheden:
Aan het gebruik van Webwinkelfacturen en het APIcenter zijn kosten verbonden. Je betaalt deze kosten rechtstreeks aan Webwinkelfacturen of het APIcenter. De kosten die Webwinkelfacturen berekent, vind je hier: Webwinkelfacturen prijzen.
Voordat je met Mollie kunt koppelen, moet je eerst een account bij Mollie aanmaken.
Koppel je je Mollie account met Jortt, dan worden de betalingen van je klant, de uitbetalingen van Mollie op je bankrekening en de kosten van Mollie automatisch geboekt. Alle transacties die via Mollie lopen kun je volgen op de Mollie rekening die in Jortt bij geldzaken wordt aangemaakt.
Aan het gebruik van Mollie zijn kosten verbonden. Deze kosten worden door Mollie automatisch verrekend met de uitbetalingen. De tarieven voor het gebruik van Mollie vind je hier: tarieven Mollie.
Doet een klant een aankoop in je webshop dan wordt er een factuur aangemaakt in Jortt. Je vindt deze factuur bij facturen en offertes. Via Mollie komen dan de volgende transacties binnen die automatisch worden verwerkt:
Lees Mollie bij- en afschrijvingen verwerken in je boekhouding voor een overzicht van alle mogelijke Mollie bij- en afschrijvingen.
Stuurt je klant een artikel retour, stort dan via Mollie het geld terug naar je klant. In Jortt komt dan een Mollie refund binnen. De refund boek je in met een negatieve opbrengsten boeking.
Doe je aangifte via het EU-btw éénloketsysteem en gaat het om een refund aan een particulier binnen Europa dan maak je een creditfactuur. Alleen zo wordt de btw gecorrigeerd via het EU-btw éénloketsysteem.
Koppel de oorspronkelijke betaling weer aan de originele factuur. Koppel de refund aan de credit factuur.
Uiteraard heb je ook je bankrekening(en) gekoppeld. Zo komen ook de kosten die je maakt voor je webshop in Jortt. Lees hier hoe je de bij- en afschrijvingen verwerkt: boekingen maken.
Jortt zorgt volledig automatisch voor een correcte btw-berekening. Bij Btw-aangifte, links in het menu, staat de aangifte klaar voor de Nederlandse btw, die je met één druk op de knop indient bij de Belastingdienst. Het overzicht voor de EU-btw aangifte staat voor je klaar bij Rapporten, links in het menu. Hiermee doe je eenvoudig zelf de aangifte via het éénloketsysteem van de Belastingdienst.
Per Jortt administratie kun je één Mollie-account koppelen. Heeft jouw bedrijf meerdere webshops? Dan kun je binnen Mollie met verschillende Websiteprofielen werken. Jortt leest alle gegevens van het gekoppelde Mollie-account in. Dus ook wanneer je meerdere Websiteprofielen gebruikt. Per webshop moet je een koppeling met webwinkelfacturen maken.
Betalen je klanten via Mollie ook met PayPal in je webshop, maak dan in Jortt een PayPal rekening aan. Het geld dat je klanten via PayPal betalen, wordt door Mollie doorgestort naar je PayPal rekening en dus niet door Mollie uitbetaald.
Omdat PayPal geen goed bestand verstrekt kun je je PayPal rekening niet koppelen of inlezen in Jortt.
Heb je een saldo op je PayPal rekening staan van voordat je met Jortt begon?
De Mollie uitbetaling naar PayPal boek je als volgt:
Doe hem één keer voor en kies Ja, graag en onze boekhoudbot boekt hem voortaan voor je wanneer je een Jortt Plus abonnement hebt.
Laat je het geld van PayPal uitbetalen naar je bankrekening dan boek je de bijschrijving op je bank als volgt:
Doe hem één keer voor en kies Ja, graag en onze boekhoudbot boekt hem voortaan voor je wanneer je een Jortt Plus abonnement hebt.
Je betaalt aan PayPal ook kosten voor het gebruik van PayPal. Het is het eenvoudigste om deze kosten aan het eind van het jaar te boeken. Omdat PayPal een bank is, wordt er geen btw gerekend over de kosten van PayPal.
Controleer of het saldo wat nu in Jortt op je Paypal rekening staat overeenkomt met het saldo wat op je account in PayPal staat. Zit er een klein verschil in het saldo dan komt dit waarschijnlijk door afrondingsverschillen met buitenlandse valuta. Je kunt dit betalingsverschil wegboeken: