Je bedrijf heeft geld uitgeleend en je ontvangt dit geld niet meer terug. Of, je bedrijf heeft geld ontvangen en je betaalt dit niet meer terug. Hoe verwerk je dit in je boekhouding?
Je bedrijf heeft geld uitgeleend aan een ander bedrijf en je krijgt dit geld niet terug, bijvoorbeeld omdat het bedrijf failliet is gegaan.
Heeft de curator vastgesteld dat je het geld niet terugkrijgt, dan is dit voor je bedrijf theoretisch gezien een kostenpost. Je kunt het geld namelijk niet meer besteden voor je eigen bedrijf.
Vaak is er sprake van finale kwijting: het bedrijf dat de schuld niet kan terugbetalen doet je een aanbod om direct een deel van de schuld terug te betalen en dat daarmee het restant van de schuld wordt kwijtgescholden.
De lening staat als vordering op je balans. In Jortt vind je de lening terug bij Geldzaken > Verstrekte lening. Controleer hier wat het bedrag is dat nog openstaat.
Om de lening op nul te zetten doe je het volgende:
Maak nu een kosten boeking om aan te geven dat het een kostenpost is:
Het bedrag dat je niet terug ontvangt staat nu als kosten in je winst-en-verliesrekening. Dit wil niet automatisch zeggen dat de Belastingdienst dit als kosten accepteert. Het kan zijn dat je het bedrag voor de berekening van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting weer bij je resultaat moet optellen. Informeer bij de Belastingdienst of fiscaal adviseur hoe je dit verwerkt in je belastingaangifte.
Je bedrijf heeft geld geleend van een ander bedrijf en je betaalt dit geld niet terug, bijvoorbeeld omdat je bedrijf mogelijk failliet gaat.
Omdat je het geld niet terugbetaalt is het voor je bedrijf theoretisch gezien een opbrengst. Is je bedrijf echter (bijna) failliet, dan is er naar alle waarschijnlijkheid geen geld en kun je dit ook niet voor je eigen bedrijf gebruiken. De lening staat als schuld op je balans. Kom je met je schuldeiser overeen dat (een deel) van de schuld wordt kwijtgescholden, dan ga je de lening op 0 zetten.
In Jortt vind je de lening terug bij Geldzaken > Ontvangen lening. Controleer hier wat het bedrag is dat nog openstaat.
Om de lening op nul te zetten doe je het volgende:
Maak nu een opbrengsten boeking om aan te geven dat het een opbrengst is:
Het bedrag dat je niet terug ontvangt staat nu als opbrengsten in je winst-en-verliesrekening. Is je (aanstaande) faillissement de reden dat je de lening niet terugbetaalt, dan is er naar alle waarschijnlijkheid geen geld om de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te betalen over de ‘winst’. Informeer bij de Belastingdienst of fiscaal adviseur hoe je dit verwerkt in je belastingaangifte.