De balans is altijd een momentopname. Dit betekent dat het de financiƫle situatie weergeeft op een specifieke datum, bijvoorbeeld de laatste dag van het kwartaal of aan het einde van het jaar. Als je per kwartaal btw-aangifte doet en vervolgens de btw betaalt, wordt deze betaling pas verwerkt in de boekhouding na de afsluitdatum van dat kwartaal.
Hierdoor kan het voorkomen dat op je eindbalans (bijvoorbeeld per 31 december) nog steeds een btw-schuld zichtbaar is, ook al heb je deze kort daarna (bijvoorbeeld in januari) voldaan. Dit komt omdat de btw op de einddatum van de balans nog open stond als schuld. De betaling van deze schuld wordt zichtbaar in de volgende periode, wanneer je de nieuwe balans opstelt.
Kortom, de balans toont de financiƫle situatie zoals die was op de einddatum, en niet wat er daarna gebeurt met betalingen die na deze datum worden verricht.
Er is sprake van een overlopende post wanneer de factureerdatum en leverdatum op een factuur verschillend zijn. Voor overlopende posten heeft Jortt een apart rapport. In het rapport Overlopende posten zie je precies wat jij nog moet betalen aan je leveranciers of de goederen of diensten die jij nog moet leveren.
Het rapport Overlopende posten vind je hier: