Hoe boek je een lening waarvan een deel is kwijtgescholden?

Een lening die niet meer afgelost hoeft te worden

Kwijtscheldingswinst is de winst die ontstaat wanneer een schuld geheel of gedeeltelijk wordt kwijtgescholden door een schuldeiser. Met andere woorden: als een onderneming of persoon een openstaande schuld heeft en de schuldeiser besluit (een deel van) die schuld niet langer op te eisen, dan vermindert de schuldpositie van de onderneming of persoon zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat. Het bedrag dat op die manier ‘verdiend’ wordt omdat de betalingsverplichting vervalt, wordt beschouwd als kwijtscheldingswinst.

Enkele belangrijke punten omtrent kwijtscheldingswinst:

      Ontstaan: Het doet zich voor wanneer een schuldeiser akkoord gaat met het verminderen van de schuld, bijvoorbeeld in het kader van een schuldsaneringsregeling of een herstructurering van bedrijfsfinanciën.
      Boekhoudkundige verwerking: Deze kwijtschelding wordt in de boekhouding verwerkt als opbrengst (Categorieën > Opbrengsten > Kwijtscheldingswinstvrijstelling), omdat een verminderde schuldpositie betekent dat er feitelijk een financieel voordeel ontstaat.
      Fiscale gevolgen: In veel belastingstelsels wordt kwijtscheldingswinst gezien als belastbare winst. Dit betekent dat over het kwijtgescholden bedrag belasting moet worden betaald, tenzij er specifieke regelingen of uitzonderingen van toepassing zijn.
      Financiële impact: Kwijtscheldingswinst verbetert meestal de financiële positie van een onderneming of persoon, aangezien de schuldenlast daalt. Echter, het kan ook leiden tot extra belastingverplichtingen en daarmee een onverwachte kostenpost.

Kortom, kwijtscheldingswinst is het financieel voordeel dat ontstaat wanneer een bestaande schuld geheel of gedeeltelijk niet langer hoeft te worden terugbetaald, en deze vermindering van de verplichtingen als winst wordt erkend.

Voorbeeld

De onderneming van Karin heeft een schuld van € 50.000 aan Bas. Omdat Karin het bedrag definitief niet kan terugbetalen, besluit Bas om de schuld van Karin kwijt te schelden. Daardoor krijgt Karin een voordeel: de kwijtscheldingswinst. Voor haar is dat winst uit onderneming.

Hoe boek je kwijtscheldingswinst in Jortt?

De categorie Kwijtscheldingswinst staat standaard in Jortt, maar omdat deze weinig wordt gebruikt, staat deze verborgen. Volg de onderstaande stappen om deze zichtbaar te maken en een boeking te doen:

Stappen om een kwijtscheldingswinst te boeken

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Kies Categorieën > Opbrengsten > Kwijtscheldingswinstvrijstelling.
  3. Kies Toon. Je kunt nu een boeking maken op deze categorie.
  4. Kies in het Snelmenu bovenaan +Toevoegen > Boeking.
  5. Geef het bedrag, de omschrijving en de datum van de kwijtschelding op.
  6. Sla de boeking op.
  7. Klik op Mogelijke koppelingen.
  8. Kies Is betaald met > en selecteer de lening waarvoor de kwijtschelding van toepassing is.

Wettelijke basis voor Kwijtscheldingswinstvrijstelling

De kwijtscheldingswinstvrijstelling is opgenomen in artikel 3.13, eerste lid, onderdeel a, Wet IB 2001. Voor de heffing van vennootschapsbelasting is de kwijtscheldingswinstvrijstelling van toepassing via het bepaalde in artikel 8, eerste lid, Wet Vpb 1969.

In artikel 3.13, eerste lid, onderdeel a, Wet IB 2001 is bepaald dat tot de winst niet behoren:

"voordelen verkregen door het prijsgeven van niet voor verwezenlijking vatbare rechten door schuldeisers, voor zover de voordelen de som van het verlies uit werk en woning dat overigens mocht zijn geleden en de volgens afdeling 3.13 te verrekenen verliezen uit het verleden overtreffen".

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.