Wat is managementfee en hoe werkt het?

Waarom managementfee

Heb jij een holding en een werkmaatschappij, dan ben je meestal in loondienst bij de holding. De werkzaamheden die je voor je klanten doet, verricht je uit naam van de werkmaatschappij.

Omdat je vanuit de werkmaatschappij aan je klanten factureert, komt er geen omzet in de holding. Dit heeft tot gevolg dat je holding verlies lijdt; in de holding zitten immers wel salariskosten.

Daarnaast is het resultaat van de werkmaatschappij te hoog. In deze bv zitten wel opbrengsten, maar daar staan geen personeelskosten tegenover.

In deze situatie ‘verhuurt’ de holding jou aan de werkmaatschappij. Hier wordt een vergoeding aan gekoppeld. Deze vergoeding heet managementfee. Door vanuit de holding (maandelijks) managementfee te factureren aan de werkmaatschappij komt er omzet in de holding. In de werkmaatschappij komt de managementfee als kosten te staan.

Wat valt onder managementfee

De managementfee is bedoeld om de kosten die de holding voor jou maakt te dekken. Kosten voor de holding zijn bijvoorbeeld je bruto loon, onkostenvergoeding en pensioenlasten. Heb jij in de holding een auto van de zaak, dan bereken je ook hiervoor een bedrag door aan de werkmaatschappij.

Het is gebruikelijk dat alle kosten die de holding voor jou als werknemer maakt worden doorbelast. Vaak wordt er zelfs meer berekend, zodat de werkmaatschappij extra kosten heeft. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het tarief waarvoor jij aan je klant wordt verhuurd of met het belastingtarief voor de vennootschapsbelasting.

Hoeveel managementfee

De hoogte van de managementfee hangt af van meerdere factoren. Eén van de factoren kan het tarief voor de vennootschapsbelasting zijn.

Voor 2024 zijn de tarieven als volgt:

Belastbare winst tot € 200.00019,0%
Belastbare winst hoger dan € 200.00025,8%

Contract managementfee

Het maakt niet uit of je zelf 100% aandeelhouder van de holding bent en de holding 100% aandeelhouder is van de werkmaatschappij. Zorg naast een arbeidsovereenkomst tussen jou en de holding ook voor een managementovereenkomst tussen beide bv’s. Keer je extra managementfee uit, leg dit dan vast in de Notulen van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders.

Mocht je bijvoorbeeld in een situatie komen waarin je vragen krijgt van de Belastingdienst of je bedrijf (deels) wil verkopen, dan liggen de afspraken in ieder geval vast.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.