Probleemoplossers vpb-aangifte
Belastingdienst vraagt specificatie
.Soms vraagt de Belastingdienst om een specificatie wanneer je 0 invult. Heb je geen deelnemingen, geen herinvesteringsreserve, btw etc? Laat het vakje bij de Belastingdienst dan helemaal leeg. Vul je hier 0 in, dan moet je een specificatie opgeven.
Groot verschil tussen Jortt en Belastingdienst
.Wat als er een groot verschil is tussen winst- en verlies in Jortt en de fiscalewinstberekening bij de Belastingdienst? Dan is er een fout gemaakt in de boekhouding.
Dit zijn de meest voorkomende fouten met de bijbehorende oplossingen:
Laat de Boekhoudbot de boekhouding contoroleren
.De Boekhoudbot kan de boekhouding controleren op vele punten. Laat dit regelmatig doen, maar in ieder geval voordat je begint met de vpb-aangifte.
- Ga naar
- Klik op Controleer mijn boekhouding voor de VPB aangifte.
- Klik op de regels waar een geel of rood bolletje voor staat om het probleem op te lossen.
- Los eventuele problemen op.
Controleer de btw
.Controleer of de btw op de eindbalans gelijk is aan het btw formulier 4e kwartaal (of jaar bij jaaropgave, of december bij maandopgave). Wijkt deze meer dan een paar euro af? Dan zijn er twee mogelijke problemen:
- De beginbalans boeking btw.
- De btw-aangifte is niet via Jortt ingediend en wijkt af.
- Er zijn suppleties verwerkt uit voorgaande jaren.
Beginbalans btw
De beginbalans is normaal gelijk aan de betaling van de btw in januari het navolgende jaar. Om dit bedrag te weten te komen, zoek je in de zoekbalk bovenin op ‘Belastingdienst’ of ‘btw’. Zo vind je de betaling die je gedaan hebt in januari.
Controleer of hier een beginbalans boeking van is. Zo niet, maak deze dan aan: btw beginbalans boeking.
Btw niet via Jortt ingediend
.Heb je de btw over het jaar niet via Jortt ingediend, maar bijvoorbeeld via een externe boekhouder? Dan kunnen de bedragen van elkaar afwijken. Dit geeft een verschil in de controle van het fiscale vermogen, waardoor je de vpb-aangifte niet kunt afronden. Je kunt dit controleren door:
- Ga naar .
- Open een tweede tab in je browser en open daar ook Jortt in.
- Ga in het tweede tab naar Boekingen, filter op Balans > Betaalde of ontvangen btw.
- Selecteer de periode Alles.
- Vergelijk de betalingen met de Btw-aangifte in het eerste tab.
- In januari betaal je het vierde kwartaal van de voorgaande periode.
- Zit er een verschil in? Dan is er een probleem.
Bepaal wat de waarheid is. Heb je de boekhouding met Jortt gedaan, dan is dat waarschijnlijk de waarheid. Dien in dat geval de btw in via Jortt.
- Ga naar .
- Kies een periode.
- Sluit eventueel de btw-periode af.
- Dien je btw-aangifte in.
- Kies bij Soort btw-aangifte ‘Suppletie’ en geef bij ‘Het bedrag vorige btw-aangifte’ het bedrag op wat eerder is opgegeven (deze staat in de boeking, tweede tab).
- Verstuurd de suppletie naar de Belastingdienst.
Suppleties hoef je niet gelijk te betalen, je kunt na het opnieuw indienen van alle afwijkende kwartalen wel weer verder met de vpb-aangifte.
Suppleties verwerkt uit voorgaande jaren
Het kan zijn dat er suppleties uit voorgaande jaren zijn verwerkt in het boekjaar waar je de jaaraangifte over wilt doen. Voor de deze suppleties moet je een beginbalans boeking maken met als datum: December waarover de suppletie is ingediend.
Kruisposten op de eindbalans
.Controleer of er Kruisposten staan op de balans. Als deze er zijn, staan deze rechts onderin bij Schulden > Nog te betalen.
Kruisposten horen niet op de eindbalans te staan. Uitzondering zijn:
- Uitbetaling van bijvoorbeeld Mollie, welke de volgende dag op de betaalrekening komen.
- Betalingen van- en naar een ABN AMRO spaarrekening, welke gedaan zijn op de laatste dag van het jaar, kunnen als kruispost worden geboekt en op de eindbalans staan.
Oplossen van kruisposten op de einbbalans
- Open de eindbalans
- Klik op Kruisposten
- Klik op maand/ jaarknop rechts bovenin en kies 'Toon per jaar'
- Controleer of er gedurende het jaar geboekt is op Kruisposten, waar geen tegenboeking tegenover staat (er moet per boeking een positief en een gelijk negatief bedrag zijn geboekt).
- Indien hier boekingen zonder tegenboeking in staan, pas deze boekingen dan aan of verwijder deze (vaak zijn het dubbele boekingen). Deze horen hier niet thuis.
- Verwerk het nieuwe resultaat uit Jortt weer in de belastingaangifte.